Tenisul, un serviciu necesar. Cum treci în avantaj practicând sportul alb. Recomandări pentru amatori

Tenisul, un serviciu necesar. Cum treci în avantaj practicând sportul alb. Recomandări pentru amatori
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

ProSport a stat de vorbă cu specialiști din tenis pentru a sublinia toate caracteristicile unui sport care poate fi practicat atât de copii, cât și de persoane care au trecut de prima tinerețe. Costurile, modul de a deprinde tainele tenisului, beneficiile practicării și terenurile pe care se poate juca sunt doar câteva subiecte pe care se centrează articolul de mai jos

„Tenisul este o dependeță care odată ce a prins un om, nu-l va lăsa niciodată să plece”, spunea Russel Lynes, un cunoscut autor american, iar vorbele lui încep să prindă contur și în România.

Totul a început în secolul al XVI-lea, când nobilii francezi se distrau în timpul liber lovind o minge din piele, în interiorul căreia se afla păr uman sau de cal, cu o rachetă din lemn, legătă cu intestine de animale. Datorită evoluției tehnologiei și a descoperirii de noi materii prime, dar mai ales a ideilor sclipitoare ale britanicilor, care au și brevetat acest sport, tenisul a devenit o industrie. A prins la public, iar banii au început să curgă într-o cantitate tot mai mare spre jucători, organizatori și televiziuni. Toată atenția se îndreaptă acum spre Federer, Nadal sau Djokovic, însă sportul alb nu înseamnă doar atât. Ca și în secolul al XVI-lea, reprezintă un mod de recreere, însă mult mai popular și nu doar pentru o clasă socială anume. Tenisul este practicat de milioane de oameni în timpul liber, indiferent de bani și de vârstă, pe orice fel de suprafață, de la însoritul hard american, până la iarba „sacră” a englezilor și de la sălile impunătoare ale nordicilor, până la… zgura bătrână pe care a crescut Ilie Năstase.

Pasiunea bucureștenilor se poate măsura printr-o statistică a numărului de practicanți de pe terenurile din capitală, dar mai ales se poate simți urmărind entuziasmul de acolo. ProSport vă prezintă toate aspectele tenisului practicat în timpul liber, văzute prin ochii specialiștilor, cei care iau contact cu tenismenii, amatori sau profesioniști, zilnic.

Mădălina Gioană antrenează la Tenis Club 2000, o bază aflată pe strada Gabriela Szabo din București, într-un complex dotat cu saună, bazin de înot, complex SPA, sală de fitness și alte pachete de servicii. Cele mai frecventate sunt terenurile de tenis, iar profesoara ne-a povestit despre elevii săi:  „Cei care vin să joace de plăcere sunt interesați să culeagă anumite informații și, de obicei, apelează pentru asta la un specialist. Cel puțin timp de 9-10 lecții, ca mai apoi să poată juca împreună cu un prieten sau o cunoștință. De obicei, cei care n-au pus niciodată racheta în mână nu știu să joace absolut deloc, iar atunci încearcă să deprindă cunoștințele de bază”.

Tenisul poate fi învățat și practicat de oricine
Intervalul în care se poate învăța tenis depinde de fiecare individ în parte. „În funcție de calitățile motrice și sportive pe care le deține. Nu există o rețetă, ca în 3-4 lecții să putem învăța să jucăm tenis sau în 9-10 lecții neapărat. Sunt persoane care învață mai repede și persoane care învață mai greu”. Poate juca oricine: „Nu mi s-a întâmplat niciodată să vină cineva și să nu poată învăța. Chiar și persoanele care nu au neapărat calități motrice reușesc în final să învețe minimul, în așa fel încât să poată trimite mingea peste fileu. Tenisul poate fi descoperit de oricine are ambiție, determinare și motivație”.

Recomandări pentru amatori
Lovitura cel mai greu de executat: „Serviciul este cel mai greu de învățat, iar asta o spun și ceilalți specialiști. Vorbim de complexitatea loviturii, care ne obligă să folosim atât mâna îndemânatică, cât și pe cea neîndemânatică. Pe de altă parte, picioarele joacă un rol foarte important. Putem spune că această mișcare se învață destul de greu”.
Reverul cu ambele mâini, mai simplu și mai eficient pentru amatori: „Începătorilor le este mai la îndemână să învețe reverul cu două mâini, deși pare un paradox. Atunci când se execută  cu o mână,  mingea trebuie lovită într-un anume fel, în fața corpului. În schimb, backhandul cu două mâini este puțin mai permisiv, nu chiar atât de strict, mingea putând fi lovită și puțin mai în spate, dar și mai în față. De multe ori îi îndrumăm pe începători să încerce reverul cu două mâini, însă depinde și de particularitățile fiecărui individ”.

Marii jucători îi derutează pe fanii practicanți: „Nu le recomand neapărat elevilor mei să încerce să se uite la meciurile de la TV, pentru ca apoi să copieze jucătorii profesioniști. De multe ori, le spunem abia după ce învață anumite mișcări să încerce să „fure” de acolo. Dacă întâi privesc și apoi vin să joace, încearcă să imite loviturile fără să aibă cunoștință de ceea ce se întâmplă la TV și nu o fac tocmai corect”.

Sportul ideal pentru familie
Tenisul e distracția tinerilor, continuă Mădălina Gioană: „Eu mă ocup în special de copii, dar lucrez și cu adulți. Acum am două doamne care vin și fac tenis. Dețineau anumite cunoștințe despre acest sport, au vrut doar să facă mișcare o dată pe săptămână și s-au gândit că tenisul e cel mai potrivit. Avem  40 de copii cu care lucrăm constant, de obicei pe o perioadă lungă de timp. Vin și persoane tinere, în special până în 40 de ani, cam asta este vârsta medie. De obicei, cei trecuți de 40 de ani dețin anumite cunoștințe despre tenis, iar cei care nu știu prea multe nu cred că vor să se mai apuce de el: Copilul joacă de performanță, iar părinții de distracție: „Am observat multe cupluri care vin la tenis. Chiar am și eu un caz în care băiețelul face antrenament cu mine, iar părinții lui tenis cu un alt coleg de‑al meu în tot acest timp. Unul dintre avantajele oferite de clubul nostru este reprezentat de faptul că adulții își pot aduce copiii la tenis, iar ei pot desfășura și alte activități în paralel.

Cel mai bun amator i-ar lua câteva game-uri unui profesionist… doar dacă cel din urmă ar dori
A câștigat o excursie la Roland Garros: „Cel mai bun practicant de timp liber ar avea șanse cu un profesionist, doar dacă acesta ar dori acest lucru (râde). Cu siguranță, n-ar avea nicio șansă. Acolo e un nivel foarte ridicat. Antrenez un domn, care are 35 de ani, și chiar a participat la un turneu de amatori, dedicat special celor care practică tenisul în timpul liber. A câștigat respectivul concurs, râdem și ne mândrim cu treaba asta, la care premiul consta într-o excursie la Roland Garros. Este o fire sportivă care iubește mișcarea și acest lucru se cunoaște, continuă Mădălina.

O ședință cu un antrenor la Tenis Club 2000 durează 60 de minute, costă 40 de lei pentru închirierea terenului și 40 de lei pentru instructor. În total, 80 de lei.

De ce ar alege oamenii tenisul pentru timpul liber: „Ce poate să-ți ofere tenisul? În primul rând, fiind un sport individual, aduce un plus, dacă vreți. Spre exemplu, pentru a merge să te distrezi cu prietenii, să spunem la baschet, va trebui să aduni cel puțin patru persoane pentru a deveni interesant și distractiv. În schimb, dacă vrei să mergi la tenis, îți poți aduce un singur prieten, apoi închiriezi un teren, eventual și două rachete, iar distracția este garantată”.

  • Lista cluburilor de tenis din București, conform FR de Tenis, la care se poate juca atât într-un mod profesionist, dar și pentru timpul liber:  Club Sportiv Dax, Club Sportiv Sud Arena, Club Sportiv Fotbal-Tenis Club Parc, Smash Tennis, ACS Florența Mihai, Team Tennis Total Marcian, Club Sportiv YST, Voința București, Asociația Municipală de Tenis, ACS Livone, Academia de Tenis Herăstrău, CS Dedu, Daimon Sport Club, AMG București, Tenis Masters, Tenis Club AB.CE, Club Politehnica, Micii Ași, ACS Lumiro, ACS Cris, Vip Sport, Altius Tenis Club, Galaxy Best, Tenis Club Enache, CS Școlar 6, Diamant Tenis, Libra Phoenix, Pro Tenis Pro, Tenis Club Champion, Gec Ball București, Major București, May-Day Sport, Masters Tenis Club, As As Tenis Club, AS Tenis Club București, Antilopa București, Besta București, Tache Caralulis, Tenis Club Mihai Vanta, Segărceanu Tenis Club, Tenis Club 2000, Wilsor București, Independent TC, Tenis Prim, Olimpia București, TC Dia, LPS Emil Racoviță, CSS Mircea Eliade, Tenis Crys-Danny, Livone TC Ilie Năstase, TC Bim București, TC Herăstrău, Palatul Copiilor, CSS 2 București, CSS 3 Steaua, Sănătatea București, Dinamo București, Sportul Studențesc, Progresul București, CSA Steaua.


Pentru a afla mai multe informații despre tenisul amator din capitală, ProSport a mers la unul dintre cele mai importante cluburi din București, Tenis Club Steaua. O bază cu tradiție, unde au crescut jucători precum Ilie Năstase, Adrian Marcu sau Dumitru Hărădău și care are în dotare 8 terenuri, 7 de zgură și unul de bitum. Cristina Viziru, președintele clubului de tenis, ne-a prezentat amănunte despre practicarea sportului alb de către amatori pe zgura din Bulevardul Ghencea.  

„Oamenii joacă tenis în timpul liber în număr destul de mare, dar avem și copii la performanță destul de numeroși. Datorită zonei în care este situată baza, persoanele care vin la noi au o situație financiară de nivel mediu, în cea mai mare parte a lor. Cei care joacă tenis sunt de toate felurile. Avem și veterani și foști tenismeni care au jucat la Steaua, dar în special amatori care joacă alături de prieteni pentru distracție sau care primesc lecții de perfecționare. Noi chiar avem trei trupe de persoane peste 65 de ani care joacă în fiecare sezon, de ani buni, pe același teren și în aceleași zile”.

Majoritatea clienților sunt fideli
„Tenis Club Steaua este o bază proaspăt renovată, de când a preluat-o în regim privat Fundația Steaua Tenis XXI, fundație nonprofit care sprijină secția de tenis a CSA Steaua. Vestiarele sunt noi și complet utilate cu dușuri și dulapuri. Terenurile se află într-o stare excelentă, fiind refăcute anual. Majoritatea clienților sunt fideli, adică avem cam aceleași contracte în fiecare an, încheiate cu persoane care locuiesc in zonă.  Totodată, oferim un raport calitate – preț foarte bun”, spune Viziru.

O ședință privată individuală cu un antrenor la Clubul Steaua costă 50 lei și, deși evoluția decurge în funcție de abilitățile fiecărui jucător, un adult poate învăța corect loviturile după o lună, maximum două. La copii poate dura mai mult, în funcție de vârstă, iar prețurile pentru ei se ridică la 150 lei pe lună, pentru opt ședințe la grupele de inițiere.

Sport sănătos și interactiv
„Tenisul se practică în aer liber, iar asta înseamnă că este sănătos și mai ales plăcut, fără să fie plictisitor. Asta pentru că este un sport interactiv. Copiilor nu le este indicat să înceapă să joace înainte de vârsta de 5 ani, din cauza faptului că este un sport unilateral și coloana nu este complet dezvoltată. De altfel, niciun sport nu este indicat înainte de această vârstă, excepție făcând înotul”. Totuși, nu este un sport ieftin. Echipamentele sunt destul de costisitoare și numărul de ore necesar antrenamentelor de performanță este destul de ridicat, fapt pentru care cresc și costurile”.

De ce sunt terenuri pe zgură și nu pe hard
În România există doar câteva terenuri de suprafață dură, iar unul dintre ele se găsește la Clubul Steaua. Cristina Viziru ne-a spus de ce întâlnim doar terenuri de zgură în România. „Nu s-au construit mai multe terenuri de hard deoarece nu prea există cerere la noi pentru așa ceva. Costurile nu ar fi foarte mari, mai ales că un teren de hard nu necesită îngrijire permanentă ca cel de zgură. Dar pe zgură se învață mult mai ușor, și pentru că este o suprafață mai lentă, dar și pentru că deplasarea se face mai ușor, fiind posibilă și alunecarea. Pe de altă parte, în România, ca și în Spania, există tradiția pe zgură.
Sfat pentru persoanele care vor să practice un sport și încă nu s-au decis în privința acestuia: „Tenisul este un sport interactiv și se desfășoară în aer liber, fapt pentru care nu este deloc plictisitor, iar în fiecare zi antrenamentul poate părea altfel. Acestea sunt două mari avantaje față de fitness sau alte sporturi de sală”.

Investiția părinților în copii, o alegere inspirată
„Eu nu văd tenisul ca pe o investiție, cum de altfel, pe nici un sport. Sau dacă vreți, investiția înseamnă petrecerea timpului liber într-un mediu frumos, cu oameni educați și făcând ceva sănătos.  Tenisul este un sport social, iar copilul are beneficii și dacă rămâne la stadiul de jucător în timpul liber, precum și dacă alege o meserie de antrenor, care este destul de bănoasă și cu satisfacții mari. Însă, dacă vor să-și scoată investiția, acest lucru înseamnă o loterie, care depinde de foarte mulți factori, ca în orice sport. Eu am un copil și nici nu mă gândesc să îi lipsească din lista de activități tenisul, ski-ul și înotul”, susține Cristina Viziru.

O rachetă de calitate, confecționată de un brand important, costă între 150 de lei și 1200 de lei, dar pot fi găsite și rachete cu 40 de lei, aparținând unor producători mai puțin cunoscuți. Totuși, cei care merg rar la tenis își pot închiria rachete de la cluburile respective, cu un preț începând de la 5 lei. Un set format din patru mingi are un preț între 20 de lei și 45 de lei.

Turnee pentru amatori, organizate într-un stil profesionist
În România s-a dezvoltat un circuit dedicat tuturor amatorilor care vor să-și măsoare forțele cu alți competitori, denumit Tenis Partener. Mii de jucători, de la începători la experimentati, au ales să își petreacă timpul liber practicând tenisul într-un mod organizat si au format astfel o comunitate dinamică. Respectivul circuit deține 450 de turnee organizate anual în peste 60 de orașe din țară. Pentru cei care beneficiază de mai puțin timp liber, se pot disputa meciuri cu orice jucător, în funcție de opțiunea fiecăruia. Turneele se desfășoară majoritatea între ziua de vineri seară și duminică seară și au o durată cuprinsă între patru ore și două zile. Formatele de joc sunt și ele adaptate de așa natură încât să poți alege turneul care ți se potrivește: de la sisteme de tip grupă (fiecare cu fiecare), desfășurate cu seturi scurte, pe parcursul a câteva ore din weekend, și până la sisteme eliminatorii desfășurate pe parcursul întregului weekend. Pentru înscrieri la competițiile de amatori se poate accesa site-ul www.tenispartener.ro.

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
OUT! Nemulțumit de ce se întâmplă la Genoa, semnează cu altă echipă
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Cum au fost surprinse cele două transferuri de la FCSB la aeroport către Antalya
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
BREAKING | 3 jucători, OUT de la FCSB. Cine nu va mai juca în acest sezon pentru campioana României
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
Anunţul trist al zilei, marea noastră campioană şi-a anunţat retragerea din sport
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul Erou de la Sevilla, la început de an
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul Erou de la Sevilla, la început de an
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×